Huisvesting

Stichting Handicare wil voor 12 gezinnen een woning aanbieden. Geloofsovertuiging, seksuele voorkeur, afkomst of huidskleur spelen bij de selectie van de bewoners geen rol. Het dient een woonvorm te zijn waar het blijven stimuleren van zelfstandigheid voorop staat en het deelnemen aan het gewone maatschappelijke leven van belang is.

Een plek met de kwaliteiten van thuis en waar zij ook mede de regie kunnen hebben. Een project waar gezinnen kunnen wonen en opgroeien en op een zo zinvol mogelijke manier kunnen deelnemen aan de maatschappij. Waar wonen, begeleiding en verzorging op een duurzame wijze een eenheid vormen. Het doel van stichting Handicare is om ruime woningen te realiseren voor gezinnen met kinderen/jongvolwassenen met een beperking.

Stichting Handicare wil op deze manier gezinnen voorzien van een veilige en passende woning gericht op de eigen situatie, in een aangename omgeving. Het dient een integraal project te worden waar wonen, begeleiding, verzorging en sociaal maatschappelijk ondernemen samenkomen.

Een van de belangrijkste stappen die nu genomen moet worden is het vinden van de gewenste locatie en de eisen waar een woonruimte aan moet voldoen.

Het is belangrijk voor de toekomstige bewoners om in een buurt te wonen waar allerlei voorzieningen aanwezig zijn o.a. cultuur en ontspanning (denk aan winkels, restaurant, parken, openbaar vervoer etc.). Maar ook dat er verschillende zorgvoorzieningen in de buurt aanwezig zijn (denk aan fysiotherapeuten, huisarts, ziekenhuis, apotheek etc.).
❖ De aanwezigheid van cultuur, ontspanning en zorgvoorzieningen is bij dit wooninitiatief daarom van cruciaal belang.

Locatie

Stichting Handicare probeert in samenwerking met gemeente Den Haag, een woningcorporatie en een zorgaanbieder het wooninitiatief te gaan realiseren. Momenteel is stichting Handicare in gesprekken voor een locatie in het groene binnengebied van de wijk Escamp.


Stichting Handicare wil dat de woningen van de gezinnen zich allemaal op de begane grond zullen bevinden en daarbij willen onderscheiden met een tweetal groepswoningen voor zelfstandig wonende (jong)volwassenen met een beperking. Beiden maken deel uit van het complex, waarin ook algemene ruimten ter beschikking staan aan woongenot, zorg en begeleiding. Ten behoeve van alle bewoners-met-een-beperking wil stichting Handicare ook buiten de appartementen gedeelde specifieke ruimten beschikbaar gaat komen, bijvoorbeeld een snoezelruimte, een uitgebreide badinrichting en ontmoetingsgelegenheden (recreatie, hobby, gemeenschappelijke activiteiten).


Stichting Handicare wil dat het gebouw wordt gerealiseerd met zorg voor natuur en milieu. Dat betekent dat er materialen worden gebruikt die bijdragen aan een zeer laag energieverbruik met behoud van een aangenaam binnenklimaat. Naast goede isolatie verwachten we dat met behulp van zonne-energie en aardwarmte de nutskosten beperkt zullen zijn.